Bőrgyógyász szemmel a szoláriumozás hatásairól | bezárás

Bár sok tekintetben már szinte utolértük a nyugatot, egészségünk védelme terén azonban igen nagy a lemaradás. Amíg ott az élet minden terén, legyen az munka, sport vagy szórakozás, az egészség a divat, s már régóta nem módi a bronzbarnára "edzett" bőr, addig nálunk (bár a csapból is az esztelen napozás, szoláriumozás káros hatásairól folyik a szó), legyen akár tél, akár nyár, rengeteg csokibarnára sült embert (főleg nőt!) látni...

Először beszéljünk a szoláriumról:
A szolárium elsősorban UVA, kisebb mértékben szelektív UVB sugarakat bocsát ki, 305-400 nanométer hullámhosszon. Az UVA sugár akutan bőrpírt okoz, bár 500-1000-szer gyengébben, mint az UVB sugár. Sugárzás után azonnal megindul a bőrfestékképzés, mely két óra múlva éri el maximumát.

Az UVB sugár heveny bőrgyulladást okoz, D-vitamin képzésben játszik szerepet, a késői barnulásért (mely sugárzás után 15-20 óra múlva jelentkezik) felelős, a hám megvastagodását okozza. Mindkét sugár helyi immunreakciókat indít el.

Az UV sugárzás tartósan a helyi, súlyosabb esetben az általános immunrendszeri gátlás terén a bőr korai öregedéséhez, bőrrák kialakulásához vezethet.

Milyen célból használjuk a szoláriumot?
Legtöbben kozmetikai célból, az UV sugárzás bőrbarnító hatása miatt veszik igénybe, ugyanakkor bizonyos bőrbetegségekben, a bőrben létrehozott immunológiai reakciók miatt alkalmazható (pikkelysömörben, pattanásos betegségben, alkati ekcémában).

Kiknek nem javasolt?
Az I-II. genetikailag meghatározott bőrtípusoknál, akikre az igen világos bőr, szőke vagy vörös haj, szeplős bőr jellemző, akik rendkívül gyakran leégnek a napon, nem vagy alig barnulnak. Nekik a napfény is ellenjavallott, fénytől károsodott bőrfelszín, illetve örökletes fényérzékeny betegség esetén.
Nem javasolt fényérzékenyítő gyógyszerek szedése mellett, fényallergiás állapotokban sem a "mesterséges napozás".

Ellenjavasolt bizonyos autoimmun anyagcsere-betegségekben, vesebetegségben, súlyos cukorbetegségben, melanoma és nem melanoma típusú bőrrákban, megelőző citosztatikus röntgenkezelésben. Nem ajánlott 16 éves kor alatt és terhességben sem.

Hogyan használjuk a szoláriumot?
Igen fontos a fokozatosság és mértékletesség. Heti kétszeri kezelés javasolt, maximum 10 perc besugárzási idővel, összkezelés tizenkettőnél ne legyen több. Bőrszárazság miatt bőr utánzsírozása javasolt.

Dr. Molnár Zsuzsanna