A fiatalkori melanomákról | bezárás

A médiában megjelent figyelemfelkeltő ismertetésenek köszönhetően egyre többen keresik fel a bőrgyógyászati szakrendeléseket anyajegyszűrést kérve. Ilyenkor a bőrgyógyász először szabad szemmel, majd speciális nagyítóval, az úgynevezett dermatoszkóppal átnézi a festékes lézikat, s az esetleges "gyanús" elváltozásokat sebésszel eltávolíttatja, szövettani vizsgálatot kérve. A vizsgálatokat pár havonta évente ajánlatos megismételni.

Miért van szükség erre? A melanoma, vagyis a rosszindulatú festékes anyajegyrák egyre gyakoribbá válása miatt. Míg tíz éve százezer fehér bőrű lakosból tíznél, addig jelenleg húsz-harmincnál kerül diagnosztizálásra az elsősorban festékes anyajegyekből, rigkábban ép bőrfelszínből kiinduló daganat. A diagnózis kimondása rémületet kelt a betegek körében. Sajnos nem véletlenül! Igaz a gyors észlelés, a szakszerű sebészi ellátás teljes gyógyulást eredményezhet, azonban a melanoma egyes típusai gyors növekedésre, áttétképzésre hajlamosak.

Leggyakorib az előfordulás a 40-50 év közt, serdülőkor előtt ritka, az utóbbi időben egyre gyakrabban látjuk a 20-30-as (!) korosztályban is. Rizikótényezőt jelent a nagy, veleszületett, illetve a szerzett atípusos, szabálytalanul festékes, sokszor bizar formájú és felszínű, egyenetlen szélű elváltozások nagy száma.

Meghatározó szerepet tulajdonítunk a melanoma kialakulásában az elszenvedett napégéseknek, a szolárium gyakori használatának, az I-II. bőrtípusnak (világos, leégésre hajlamos, alig vagy nehezen barnuló bőr), az anyajegy többszöri sérülésének is.

Legfontosabb a megelőzés: a napozás, szoláriumozás mértékletessége, 20-as faktorszám feletti fényvédők használatával; önvizsgálat és a megváltozott "gyanús" anyajegyek szakembernek való megmutatása.

A minél koraibb stádiumban végzett sebészeti eltávolítás jelentőségét nem győzzük hangsúlyozni, ugyanis teljes gyógyulást hozhatnak.

Dr. Molnár Zsuzsanna